Hälsokost

Det är så många som äter onyttigt och inte motionerar och ett bra första steg mot bättre hälsa är att äta bättreHälsokost är något som fler och fler får upp intresset för dessa dagar. 

1153256-vegetable-shopping

Hälsokost är det samlingsbegrepp vi använder för att referera till allt som kan sägas vara bra för kroppen, men numera brukar man även inräkna sådant man tar som tillskott under termen hälsokost.

Kosttillskott

Kosttillskott är ett sätt att balansera måltider och se till att man får i sig den näring man behöver utan att behöva äta onyttiga produkter. Vanliga kosttillskott är, till exempel, måltidsersättningar, proteinpulver, vitaminer, och antioxidanter. Den som är aktiv och tränar mycket bör överväga om en del kosttillskott vore en bra ide och på denna sidan kan du läsa lite mera om vilka tillskott som är bra, för vad och vilken träning eftersom det är skillnad på prestationshöjande- och energitillskott. Om man vill gå ned i vikt kan man använda sig av måltidsersättningar och byta ut ett eller två mål om dagen mot dessa. För att upprätthålla god hälsa och se till att man håller sig frisk kan man ta vitaminer och antioxidanter.

Antioxidanter

Antioxidanter är nog det som är vanligast att folk frågar vad det egentligen är. Det är inte ovanligt att folk tror att antioxidanter är något som måste köpas i en speciell butik. Antioxidanter är kemiska molekyler som sänker oxidationen av kroppens celler, och det finns många saker som innehåller antioxidanter. Vitaminerna A, C, och E, räknas alla som antioxidanter, och mineraler som selen, zink, koppar, magnesium och mangan finns i vissa enzymer som har liknande egenskaper som antioxidanter. Livsmedel som inne håller antioxidanter är, bland andra, frukter, bär, nötter, frön, och grönsaker.

Mineraler och vitaminer

Vår kropp består av en del olika grundämnen och för kroppens fysiologiska uppbyggnad kräver kroppen en del mineraler. De ger kroppen näring och är nödvändiga för att kroppen ska fungera på bästa sätt. Mineral och vitaminbrist är mer vanligt än vad man tror. Vi utarmar våra jordar på naturliga mineraler och vi äter allt mer processad mat vilket gör att de naturliga vitaminerna och mineralerna förstörs. En brist på detta kan göra dig mycket sjuk och det kan vara ibland svårt att koppla det till en vitamin eller mineralbrist. Det är därför viktigt att du vid regelbundna hälsoundersökningar ber att få kolla upp dina värden. Du kan läsa mera om vitaminer och mineralers viktiga verkan i vår kropp på hälsosidorna.se.

Köpa hälsokost

Idag finns det en uppsjö av ställen som säljer hälsokost, både på nätet och i butik. Ett ganska vanligt problem många har är dock att hälsokost kan vara något dyrt, men med lite hjälp från sidor som rabatterat.nu kan man hitta nätbutiker med specialerbjudanden och rabattkoder, och därför få tag på bättre priser. Om man behöver spendera lite mindre pengar till att börja med kan man därför lära sig lite om vad som funkar bäst för en själv på kortare tid. När man sedan lärt vad man behöver mer av och vilka livsmedel som innehåller bra mängder av det, då är man äntligen på spåret för ett hälsosammare liv.