Hur mår din prostata?

Är du man och över 50 år, så är det inte helt omöjligt att ditt nästa besök hos urologen beror på diffus smärta i bäckenbotten. Ju äldre du blir desto mer ökar din risk för att få problem med prostatan.

Prostatan är en körtel som ligger runt urinröret och när du blir äldre kan körteln växa och du kan då uppleva ett tryck mot urinröret och få svårare att kissa.

Godartad prostataförstoring eller prostatit?

Du behöver bara behandla en godartad prostataförstoring om du upplever besvär av smärtan. Det är vanligt att smärtan kommer och går. Upplever du dock att smärtan tilltar, eller inte går över, så kan du ha råkat ut för en inflammation i prostatan, prostatit. Om så är fallet får du behandling med antibiotika och, vid behov, även smärtlindring.

Utredning

För att undersöka hur din prostata mår gör läkaren en rektalpalpation. Du kan uppleva ett visst obehag, eller smärta, av undersökningen. Speciellt om du har en inflammerad prostata. Du får även lämna ett urinprov och ofta även ett blodprov. Om du har en sjukdom i prostatan kommer nivån av ämnet PSA att vara förhöjt i blodet, vilket kan leda till en utökad utredning för att utesluta cancer.

Vill du mer om hur du kan ta reda på hur din prostata mår läs mer här.